Există, în cazul diabetului zaharat, un risc crescut de complicații la nivelul picioarelor, care se datorează afectării circulației și nervilor periferici. În acest context, leziunile minore, bășicile și iritațiile produse de factorii externi sunt frecvent ignorate, se vindecă greu și pot evolua spre ulcerații cu tendință la cronicizare. De aceea, protejarea picioarelor trebuie să fie o prioritate pentru orice persoană cu diabet zaharat și o atenție deosebită necesită, în acest sens, alegerea încălțămintei.

La ce să fim atenți?

În primul rând, pantofii trebuie să fie confortabili și să ofere suport adecvat pentru picior. Asta înseamnă să-i evităm pe cei care sunt prea strânși sau apasă în anumite zone ale acestuia. De asemenea este esențial ca materialul din care sunt fabricați să fie moale și flexibil, diminuând astfel riscul de a provoca leziuni sau iritații.

 O altă cerință se referă la funcția de protecție împotriva traumelor și leziunilor, îndeplinită cel mai bine de pantofii cu vârfuri late și margini rotunjite, care protejează degetele fără să exercite presiune asupra lor și previn astfel formarea de bătături sau răni. De asemenea, talpa pantofilor ar trebui să ofere amortizare și să fie antiderapantă pentru a reduce riscul de cădere.

Un aspect important este legat de ajustabilitatea încălțămintei, deoarece multe persoane cu diabet pot avea umflături sau variații ale dimensiunii piciorului și atunci este esențial să existe un sistem de reglaj care să permită adaptarea acesteia (inserții elastice, benzi velcro, șireturi). 

Important!

  • nu purtați încălțăminte deschisă la vârf;
  • nu mergeți desculți, nici măcar prin casă;
  • atunci când vă cumpărați o pereche nouă de pantofi, începeți prin a-i purta treptat, pe perioade scurte de timp (o oră pe zi, de exemplu), verificându-vă picioarele de fiecare dată;
  • în general este bine să folosiți alternativ mai multe perechi de pantofi care corespund caracteristicilor descrise, astfel încât eventualele microtraumatisme să nu se exercite repetat, în același loc;
  • dacă aveți deja o leziune cronică sau anumite deformări ale piciorului, medicul curant sau podiatru vă poate recomanda încălțăminte ortopedică sau diverse inserții care se introduc în pantofi, pentru a reduce presiunea pe anumite zone;
  • atunci când faceți sport, purtați pantofi potriviți activității respective;
  • purtați întotdeauna ciorapi, preferabil fără cusături, pe care să îi schimbați ori de câte ori este nevoie, evitând să stați cu ei uzi în picioare;
  • mergeți la controalele planificate și luați legătura cu medicul curant sau podiatru dacă observați leziuni importante sau a căror vindecare trenează.

În concluzie, încălțămintea adecvată are o importanță deosebită pentru persoanele cu diabet zaharat și reprezintă o investiție strategică în sănătatea picioarelor dumneavoastră.

Dr. Cătălina Panaitescu 
medic primar medicină de familie

Resurse bibliografice