Sudoscan

– diagnosticul precoce și urmărirea evoluției polineuropatiei cu afecțiuni de fibre subțiri, prin testarea răspunsului galvanic al pielii.

Neuropatia diabetică este una dintre cele mai supărătoare complicații ale diabetului, care se manifestă în primul rând prin tulburări ale sensibilității piciorului. Peste 50% dintre persoanele diagnosticate cu diabet suferă de neuropatie diabetică. Primii afectați, sunt nervii senzitivi periferici de la nivelul membrelor inferioare. Aceștia sunt în esență de două tipuri: fibre senzitive mielinizate (pe care le putem cuantifica prin studiul vitezelor de conducere nervoasă = electroneurografie = ENG) și fibre senzitive subțiri (a căror afecțiune nu poate fi cuantificată prin ENG, ci doar prin SudoScan).

Neuropatia diabetică scade semnificativ calitatea vieții, împiedicând pacienții să aibă o viață de familie normală, un somn bun, să își desfășoare activitățile zilnice.

 Primele semne ale neuropatiei diabetice la nivelul picioarelor sunt:

  • înțepături
  • furnicături
  • durere
  • piele uscată și caldă
  • arsuri

Acestea pot fi urmate de:

  • atrofia musculaturii piciorului, cu modificări ale stabilității, până la pierderea echilibrului
  • reducerea până la pierderea totală a senzației de durere și a percepției temperaturii
  • vindecarea prea lentă a leziunilor, în special de la nivelul picioarelor

În primele faze ale bolii, până la 50% din cazuri, neuropatia poate fi asimptomatică (fără simptome) sau puteți simți doar o ușoară arsură sau furnicături în picioare. Diagnosticarea neuropatiei în această perioadă asimptomatică are potențialul de a reduce sau întârzia complicațiile diabetului cu un tratament adecvat în timp util.

Cum este posibil? 

Examinarea pacientului cu dispozitivul medical Sudoscan.

Sudoscan, primul dispozitiv din România pentru cuantificarea Neuropatiei Periferice cu afectare de fibre subțiri (neuropatia diabetică, neuropatia post chimioterapie, boala Parkinson, boala Fabry, polineuropatia amyloida familială). Examinarea este ușor de realizat, neinvazivă, cu rezultat rapid.

Conform ghidului Asociației Americane de Diabet, această examinare este obligatorie cel puțin o dată pe an la toți pacienții cu diabet tip 2 (indiferent de debut), și pentru cei cu diabet tip 1 la 5 ani de la debut.