Ciuperca unghiei

Infecția fungică a unghiei se numește onicomicoză.
Nimeni nu își dorește unghii urâte, deformate și îngroșate la degetele de la picioare.

O ciupercă printre noi.

Ciupercile cresc cel mai bine în medii întunecate, umede și calde, exact cum se întâmplă în șosetele și pantofii noștri! Când stăm încălțați minim 10 ore pe zi, picioarele noastre sunt expuse unui mediu în care ciupercile se pot înmulți exponențial (necontrolat). Ele pot pune stăpânire pe tălpi, unde există multe glande sudoripare – o afecțiune numită “piciorul de atlet”. Imediat ajung la unghii, fie pe suprafață, fie pe margini, fie la rădăcină și dau naștere la onicomicoză.

Cauze comune ale infecției fungice a unghiilor

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, circulația periferică la nivelul degetelor și a rădăcinii unghiilor scade, iar odată cu asta și capacitatea de a lupta împotriva unei infecții. De aceea mulți vârstnici, cu precădere cei cu risc de diabet sau circulație periferica slabă, dezvoltă infecții fungice. Traumatismele locale, chiar dacă sunt mici, reprezintă o altă cauză.

Variante ale infecției fungice la unghii

Ușoară – o zona mată, albicioasă și rugoasă pe unghia dumneavoastră. O simțiți doar la zgâriere, trece deseori neobservată pentru că nu doare, nu ustură, nu deranjează.

Moderată – îngroșare discretă, îngălbenire, porțiuni mici de unghie afectată alternează cu porțiuni mici de unghie sănătoasă. Posibile semne de disconfort la încălțarea prelungită.

Severă – îngroșare sau subțiere a unghiei care deja a devenit maronie, fragilă, cu margini sever îngroșate. Sub unghie este întotdeauna un depozit albicios.

Tratamentul împotriva ciupercii unghiei

Tratamentul depinde de severitatea infecției fungice și de momentul în care veniți în cabinetul de podiatrie. Un specialist podiatru echipat cu instrumente sterile și potrivite știe cum să debrideze, să taie, să înmoaie și să corecteze marginile neregulate ale unghiilor afectate.

De cele mai multe ori este nevoie de consultul specialistului dermatolog, sub îndrumarea căruia se desfășoară întregul tratament local. Poate fi nevoie și de un tratament oral cu medicamente antifungice, simultan cu tratamentul local.

Pentru o infecție fungică ușoară sau moderată se administrează local cu regularitate o soluție pe suprafața unghiei și pe cuticule. Podiatrul nostru face prima aplicare, pe urmă dumneavoastră puteți face următoarele aplicări acasă cu un produs profesionist dedicat. Pentru infecțiile severe, îndepărtarea fizică prin frezare profesionistă, tratamentul local cu regularitate și tratamentul sistemic de câteva săptămâni pot rezolva problemele.

Desigur, aspectul estetic este important și noi nu dorim să fiți rușinați când vă expuneți degetele în public. Dar mai mult decât atât contează sănătatea unghiilor dumneavoastră. În viziunea noastră, unghiile au o importanță similară cu dinții frumoși și sănătoși.

Faptul că sunt atât de contagioase și faptul că recidivează atât de des și de ușor este o mare provocare.

 În cabinetul de podiatrie, noi știm ce trebuie să facem să prevenim infecția fungică și ce trebuie să faceți să nu recidiveze după ce ați tratat-o.