Testarea tulburărilor de sensibilitate

Examenul clinic minuțios al membrelor inferioare are scopul de a identifica orice tulburare a funcționării nervilor periferici, cât mai devreme posibil.

Primii afectați într-o suferință cronică sunt nervii senzitivi, fie fibrele groase senzitive mielinizate, fie cele nemielinizate, fie fibrele nervoase subțiri. Fiecare dintre aceste tipuri de fibre este responsabil de o anumită sensibilitate: tactilă fină, vibratorie, proprioceptivă, termică și dureroasă.

Această testare semnifică un pas elementar în diagnosticul neuropatiei diabetice, unde primii nervi senzitivi afectați sunt cei de la nivelul membrelor inferioare.

Pe lângă simptomele descrise de către pacient, se examinează semne motorii, senzitive și autonome, cu scopul de a demonstra eventuale anomalii în distribuția unui nerv, plex, rădăcină sau cale de transmitere centrală.

Testarea tulburărilor de sensibilitate utilizează instrumente relativ simple. Acestea includ un filament de vată pentru evaluarea atingerii ușoare, un monofilament de 10 g pentru senzația de protecție, un ac pentru senzația de durere, ThermoTip pentru senzația termică și un diapazon calibrat de 128 Hz pentru senzația vibratorie. Semnele clinice pot fi evaluate cu ajutorul scorurilor compozite, cum ar fi Scorul de Dizabilitate Neuropată (SDN). Se atribuie puncte pentru prezența sau absența următoarelor caracteristici: pragul de percepție a vibrației la vârful halucelui, percepția temperaturii pe fața dorsală a piciorului, testul Pinprick proximal de unghia mare de la picior și reflexul ahilian. Scorul maxim este de 10, iar un scor de 6 sau peste indică un risc crescut de ulcer al piciorului.