Piciorul Charcot

Ce este piciorul Charcot?

Termenul „Picior Charcot” descrie un model de deteriorare a sistemului osos și articular care duce la slăbirea structurii piciorului. Dacă este lăsat netratat, poate duce la deformarea piciorului.

Piciorul Charcot în faza acută

este de multe ori nedetectat, deoarece nu există semne vizibile; cu toate acestea, modificările la nivelul oaselor picioarelor apar ca urmare a unei modificări a nervilor și vaselor de sânge. Când structura sistemului osos se schimbă, chiar și traume minore pot duce la fracturi mici.

Piciorul Charcot în faza cronică

rezultă atunci când apar micro-fracturi fără să fie stabilizate. Poate duce la deformări ale picioarelor în care pantofii nu se potrivesc și la puncte de presiune care pot genera ulcere și infecție, dacă nu sunt tratate.

Cauze:

Există multe dezbateri cu privire la cauza reală a unui picior Charcot. Piciorul Charcot începe de obicei cu neuropatie periferică sau afectarea nervilor la nivelul picioarelor. Deoarece nervii nu funcționează bine, este posibil să nu simțiți durere atunci când vă răniți piciorul sau mușchii piciorului nu pot funcționa pentru a susține piciorul în mod corespunzător. Oasele se pot fractura sau articulațiile se pot deteriora fără să știți. Dacă veți continua să mergeți pe piciorul rănit, fracturile se pot vindeca neuniform putând  provoca deformarea piciorului.

Simptome

Arsuri, furnicături, amorțeală, roșeață sau inflamații. De multe ori este confundat cu guta sau celulita.

Când să vizitați un podiatru

Toți cei cu simptome de leziuni ale nervilor la nivelul picioarelor ar trebui să vadă un podiatru. Podiatrii sunt specializați în tratarea picioarelor și a gleznelor.

Diagnostic și tratament

Medicul dumneavoastră vă va examina picioarele și le va face fotografii. Infecția trebuie înlăturată. Piciorul Charcot este tratat eliminând orice greutate asupra piciorului. Această opțiune înseamnă uneori repaus strict la pat. Alte modalități de a îndepărta presiunea includ mulajul gipsat ( sau TCC= ‘total contact cast’), cârje, precum și orteze gleznă-picior (walkere) speciale și / sau încălțăminte specială.

Dacă picioarele sunt puternic deformate, un medic specialist ortoped poate efectua o corecție chirurgicală. Deoarece pacienții cu picior Charcot sever au, de obicei, o boală care stă la baza riscului pentru complicații suplimentare, operația nu este întotdeauna soluția optimă, dar în cazurile în care deformarea a dus la puncte de presiune sau ulcerație, este recomandată intervenția chirurgicală.

Prevenție

Prin depistarea cat mai precoce a piciorului Charcot și descărcarea picioarelor de presiune puteți să vă asigurați o vindecare adecvată oprind progresul deteriorării piciorului. Majoritatea pacienților pot reveni la o viață rezonabilă activă după tratamentul inițial pentru un picior Charcot.

Cu toate acestea, este necesară o atenție permanentă la picior pentru a preveni complicațiile ulterioare.