Hipercheratoza și bătăturile sunt acumulări de piele superficială datorate unei presiuni în exces. Corpul uman recunoaște aceste extra-presiuni și formează straturi protective în zonele solicitate pentru a le proteja. Excesul acesta de “piele”, format de obicei deasupra unei zone de presiune osoasă, nu cauzează durere. Doar când crește suficient de mult devine deranjant, doare, ulcerează sau se infectează.

Bătăturile sunt prin definiție zone mici, rotunde, întărite și deasupra unui os. Specialiștii din cabinetul de podiatrie vor face  orice este nevoie pentru prevenirea sau reducerea presiunii care generează acea bătătură. Anamneza minuțioasă și examinarea detaliată de către podiatru vor releva factorii (obiceiuri de muncă și recreație, tipul de încălțăminte utilizată, poziții vicioase, tulburări de mers și alte detalii importante) care determină apariția calozităților plantare (bătături). Purtarea pantofilor potriviți poate reduce considerabil zonele de presiune care generează bătăturile. Modul în care mergeți sau alergați este identificat prin examenul baropodometric.

Tratamentul bătăturilor:

Desigur că primul gest terapeutic este reducerea creșterii țesutului problematic. Acest gest trebuie făcut de către profesioniști în cadrul cabinetului de podiatrie. Sub nici o formă să nu utilizați obiecte ascuțite precum foarfeci, lame sau bisturie pentru a face acest lucru singur, mai ales dacă sunt probleme circulatorii sau știți că aveți diabet! În plus, vă rugăm să stați departe de produsele din tipul celor care îndepărtează “magic” bătăturile acasă! Acestea sunt prin definiție foarte acide și ard fizic țesutul în surplus, însă pot penetra la mare adâncime în piele sau pe suprafețe vecine mai largi decât cea pe care ne dorim să o tratăm. O astfel de arsură chimică deschide poarta unor infecții. Dacă ați fost diagnosticat cu probleme de circulație arterială a membrelor inferioare sau diabet zaharat, nu vă asumați riscul de a vă trata singuri!

Riscul complicațiilor este foarte mare!

Așa cum puteți vedea, bătăturile pot fi mult mai complicate decât par a fi la prima vedere. Programați-vă la o consultație la unul din specialiștii în podiatrie în orașul care vă este aproape.