Piciorul sportivilor

Picioarele au responsabilitatea de a susține greutatea corpului, indiferent de forțele suplimentare care pot apărea. În momentul în care începeți să alergați, impactul rapid și repetat solicită foarte mult articulațiile gleznei și oaselor mici, tendoane, fascii și ligamente.

Mulți alergători suferă accidentări repetate uneori solitare, alteori repetate în același segment anatomic.

Alergătorii pot suferi de una sau mai multe situații:

Fasceita plantară

inflamație a ligamentului longitudinal al tălpii piciorului. Alergătorii care nu aleargă cu regularitate, cresc distanțele de alergare în antrenamente prea rapid sau aleargă pe trasee montane/de urcare pot suferi dureri cumplite din cauza fasceitei plantare. Dacă nu se corectează rapid, iritarea ligamentului favorizează mici calcifieri, sub forma pintenilor, sursa viitoarelor inflamații și dureri cronice. Citește mai mult despre Fasceita plantară AICI.

Tendinita achileană

Tendonul lui Achile este cel mai robust tendon din organism și leagă calcaneul de mușchii gambei. Tendonul este folosit la fiecare ridicare pe vârfuri și poate deveni rapid suprasolicitat și inflamat.

Leziunile articulației gleznei

Chiar dacă articulația este înconjurată de tendoane groase și ligamente puternice, aterizările pe suprafețe dure solicită mult aceste părți moi care se pot fisura și chiar rupe, generând instabilitatea gleznei. În cazurile grave este nevoie de chirurgie.

Fracturile de stres

Maratoniștii, persoanele care muncesc în picioare pentru perioade lungi de timp, au un risc mărit de a face fracturi de stres ale oaselor mici. Mușchii și părțile moi absorb în mod normal impactul fiecărei aterizări în alergare. Când mușchiul obosește, aceste “micro-traumatisme” sunt preluate de oasele mici, rezultând linii fine de fractură ale oaselor, sursă de dureri și edeme chinuitoare.

Durerile de parți moi

Sunt de cele mai multe ori generate pe fondul unei geometrii “imperfecte” a piciorului, oaselor mici sau ergonomiei ligamentelor și tendoanelor la nivelul piciorului. Un consult la Clinica de Podiatrie poate identifica soluția potrivită în câteva zeci de minute.

Probleme ale unghiilor

Antrenamentele zilnice și cursele pun presiune mare pe degetele de la picioare care fie se înnegresc, fie cad ulterior. Chiar dacă sportivii împătimiți acceptă pierderea unei unghii pentru o performanță, vă asigurăm că sunt proceduri de prevenție a acestor probleme. Un suport de arc plantar în pantofii potriviți de sport va anula loviturile repetate ale degetelor cu interiorul pantofului de sport, reducând frecarea care se întâmplă la fiecare pas.

Vom examina cu răbdare picioarele, gleznele în statică și dinamică pentru a găsi și corecta problema, astfel încât să vă întoarceți cât mai curând la antrenamente.

Noi știm că alergătorii ezită să piardă o zi de antrenament, plimbându-se la medic. Dar o zi la cabinetul de podiatrie va face o mare diferență pentru viitorul fără dureri al piciorului dumneavoastră.