Tratamentul este, în cele mai multe cazuri, conservator, mai ales dacă se intervine în fazele incipiente și constă în aplicarea unui antiseptic local, administrarea de antibiotice în caz de suprainfecție și la nevoie, intervenții specializate de podiatrie.

În unele cazuri pot fi necesare înlăturarea parțială a unghiei prin cauterizare (chimică sau cu laser) sau tratamentul chirurgical, rezervat, în general, formelor de onicocriptoză ajunse în stadiul al 3-lea sau celor care nu răspund la tratamentul medical.

Cum mă poate ajuta medicul podiatru?

  • Medicul podiatru este specializat în problemele picioarelor, intervenția sa putând fi utilă în oricare din stadiile de evoluție a unghiei încarnate:
    • educație și consiliere, cu informații și recomandări practice despre igiena corectă a picioarelor și tehnicile de tăiere a unghiilor;
    • precizarea diagnosticului, prin evaluarea corectă a stării unghiei și a eventualelor complicații;
    • aplicarea tratamentului, constând în procedurile minim invazive ce au ca scop decomprimarea unghiei, susținerea acesteia, îndepărtarea părților încarnate și, în funcție de caz, recomandarea medicamentelor pentru ameliorarea durerii și/sau combaterea infecției;

Bine de știut: 

administrarea de antibiotice nu este necesară decât atunci când apar complicații și se va face numai la recomandarea medicului.

  • prevenirea recidivelor, prin diversele tehnici de corectare în timp a hipercurburii unghiei;
  • monitorizarea de durată a stării de sănătate a picioarelor și unghiilor, importantă mai ales în cazul persoanelor cu risc crescut (diabet zaharat, boală arterială periferică, maladii autoimune).

Evoluție, complicații și prognostic

 

În absența tratamentului, simptomele progresează: durerea se accentuează, jenând inițial numai în anumite momente (încălțăminte strâmtă, mers, activitate sportivă), apoi devine supărătoare și în repaus, extinzându-se de la unghie la întregul deget și căpătând caracter pulsatil în momentul în care intervine și infecția, roșeața se extinde și ea, ca și edemul, odată cu infecția apar supurația și în final, țesutul de granulație.

Infecția poate căpăta caracter sever și să se răspândească la țesuturile din jur sau chiar la os (osteomielită).

Sub tratament evoluția este favorabilă, dar în 10% – 30% din cazuri se produce recidiva și atunci poate fi necesară utilizarea unor matrice de corecție unghială, cu monitorizarea periodică a creșterii unghiei respective (ortonixie).

Măsuri preventive

  • alegeți încălțămintea potrivită, suficient de largă încât să permită poziția normală a degetelor în interior în timpul mersului, evitând presiunea excesivă asupra acestora;
  • tăiați unghiile drept, fără a rotunji colțurile și nu foarte scurt (unghia trebuie să depășească cu 2-3 mm marginea degetului);
  • evitați traumatismele locale repetitive;
  • mențineți o bună igienă a picioarelor, spălându-le zilnic și uscându-le bine;
  • solicitați consultul medical pentru tratamentul circumstanțelor favorizante, așa cum sunt, de exemplu, hiperhidroza (transpirația excesivă) sau onicomicoza.

În concluzie, unghia încarnată este o afecțiune comună, dar potențial serioasă, care necesită atenție și îngrijire adecvată. Prin înțelegerea cauzelor, simptomelor și metodelor de prevenție, precum și prin colaborarea cu medicul podiatru, puteți gestiona eficient această problemă și menține sănătatea picioarelor.

Dr. Cătălina Panaitescu 
medic primar medicină de familie

Resurse bibliografice