Importanța îngrijirii piciorului diabetic

Când vorbim despre diabetul zaharat, există trei amenințări asupra piciorului: circulația sanguină, tulburările de sensibilitate și capacitatea redusă de apărare împotriva infecțiilor. De aceea piciorul diabetic se numește, pe bună dreptate, picior la risc. Cu cât vă adresați mai devreme unui specialist podiatru, cu atât mai sigur evitați o complicație serioasă.

Iată de ce un examen de picior diabetic făcut cu regularitate este important

Circulația periferică deficitară:

În condiții de diabet zaharat, glucoza nu este utilizată potrivit de organele și celulele organismului din două rațiuni: fie nu este suficientă insulină, fie este suficientă insulină, însă celulele nu interacționează potrivit cu ea. Interacțiunea cea mai mare are loc la nivelul vaselor mici și foarte mici de la nivelul picioarelor, numite capilare, împiedicând circulația la nivelul degetelor de la picioare, a picioarelor și gambelor. Examenul de picior diabetic include testarea pulsului distal, inspecția tegumentului care nu trebuie să fie uscat, rece, fără fire de păr sau cu leziuni, toate fiind semne despre circulația periferică. Simptomele care apar odată cu tulburările de circulație, numită și boala arteriala periferică (BAP), includ durerea în gambe (care limitează plimbările obișnuite), crampe musculare și/sau dureri în timpul nopții care te fac să îți frămânți picioarele. Diagnosticat devreme, BAP poate fi tratată înainte de apariția altor complicații.

Tulburările de sensibilitate:

Din cauza diabetului zaharat sunt afectate terminațiile nervoase periferice responsabile de sensibilitatea tactilă, cea proprioceptivă, cea vibratorie și cea termică. Glucoza din circulație este oarecum absorbită de nervii periferici și cauzează distrucții chimice ale acestora. Așa se explică pierderea diferitelor sensibilități la nivelul picioarelor. Simptomele apar deseori înainte ca orice test cu aparate să poată confirma această distrugere a nervilor periferici. Simptomele sunt descrise de către pacienți ca amorțeli, furnicături, înțepături, diminuarea sau accentuarea sensibilității la atingeri obișnuite. Aceste simptome sunt inițial mai accentuate noaptea, însă progresează până la pierderea completă a sensibilității. Așa se definește neuropatia diabetică senzitiv-motorie, în “șosete și mânuși”. În acest moment deveniți vulnerabil, cu risc enorm de a cădea, de a vă răni fără să simțiți, de a avea o rană deschisă și o infecție fără să vă dați seama. Inspecția tălpilor devine obligatorie în fiecare zi, fie rugând pe cineva apropiat, fie utilizând o oglindă. O zgârietură aparent inofensivă, o unghie cu colțuri ascuțite, o bătătură chinuitoare pot duce la infecții periculoase din simplul motiv că nu simțiți durerea. Pe lângă inspecția zilnică pe care v-o recomandăm la nivelul picioarelor, vă recomandăm să ne vizitați cu regularitate în cabinetul de podiatrie pentru a vă testa nivelul de percepție pe diferite sensibilități, a vă testa reflexele osteo-tendinoase, forța musculară, tulburările de sensibilitate tactile, vibratorie, dureroasă și propriocepția. Toate aceste teste sunt utile în determinarea severității neuropatiei diabetice.

Capacitatea de apărare împotriva infecțiilor:

Cu cât glicemia este mai ridicată, cu atât capacitatea celulelor de apărare este mai redusă. Noi putem testa acest lucru (glicemia si hemoglobina glicozilată) în cadrul vizitei la cabinetul de podiatrie și subliniem încă o dată importanța prevenției. În momentul apariției unei probleme (ulcer sau rană deschisă), tratamentul va dura mai mult ca de obicei și riscurile de a scăpa de sub control sunt mai mari. Din acest motiv, noi dorim să prevenim orice problemă ÎNAINTE ca ea să apară. Vizitele cu regularitate în cabinetul de podiatrie au și rolul de verificare a unei eventuale boli arteriale periferice și a unei neuropatii diabetice. Pentru noi este important să depistăm și să tratăm orice leziune de tipul unei bătături, verucă sau unghie cu probleme.

Permiteți-ne să devenim parteneri în echipa medicală care îngrijește diabetul zaharat pentru a preveni complicațiile care pot apărea în orice moment.

Aflați mai multe despre: