Ulcerațiile piciorului reprezintă una din complicațiile de temut care pot să apară la persoanele cu diabet zaharat, datorită potențialului de agravare, asociat cu risc crescut de amputare, reducere a mobilității și chiar deces.

Cauzele ulcerațiilor sunt legate de afectarea nervilor și arterelor din periferie, cu diminuarea până la pierderea sensibilității și tendința la cronicizare a leziunilor de la acest nivel. Factorii favorizanți sunt diversele modificări mecanice ale structurii osoase a piciorului, cu apariția unor zone de presiune excesivă, traumatismele externe și infecțiile.

 Probabilitatea ca o persoană cu diabet zaharat, indiferent de tipul acestuia, să dezvolte la un moment dat, pe parcursul vieții, o ulcerație la nivelul picioarelor este estimată la 34%, iar rata de recidivă este și ea mare, aproximativ 42% după un an, nu întotdeauna la același picior. Rezultă, de aici, importanta prevenției, identificării timpurii și îngrijirii atente. 

Prevenirea ulcerului piciorului diabetic 

  • menținerea controlului glicemiei.
  • inspectarea zilnică a picioarelor, în special în spațiile interdigitale și la nivelul tălpilor.
  • igiena corectă a picioarelor, prin spălare cu apă călduță și săpun, urmată de uscarea lor completă prin tamponare (evitând frecarea), în special a spațiilor dintre degete.
  • aplicarea de loțiuni hidratante pentru a preveni apariția fisurilor și calusurilor.
  • evitarea pantofilor nepotriviți (care provoacă presiune sau frecare) – cereți sfatul medicului podiatru, care vă poate ghida alegerea.
  • evitarea factorilor de risc adiționali: fumatul, consumul de alcool, nivelul crescut al colesterolului în sânge.

Identificarea timpurie a iritațiilor, bășicilor sau tăieturilor, toate cu potențial de ulcerare în cazul persoanelor cu diabet zaharat, așa că nu neglijați nicio leziune, indiferent cât de lipsită de importanță vi se pare.

Îngrijirea ulcerului piciorului diabetic are ca obiectiv principal vindecarea cât mai rapidă a leziunii, deoarece se reduce în acest fel riscul de infecție. Principalele gesturi terapeutice includ:

  • curățarea zilnică și protejarea regiunii afectate cu apă și săpun, urmată de aplicarea unui pansament steril, ceea ce contribuie la prevenirea infecțiilor și favorizează vindecarea.

Bine de știut: 

utilizarea soluțiilor concentrate de betadină sau a apei oxigenate nu sunt recomandate, ca de altfel nici lăsarea leziunilor descoperite, fără pansament steril aplicat deasupra.

  • înlăturarea pielii “moarte” prin debridare – cereți sprijinul medicului podiatru.
  • respectarea strictă a tratamentului recomandat de medicul curant sau podiatru, cu aplicarea corectă a medicației locale, care poate varia (de la creme saline sau cu factori de creștere, până la substituenți de piele). Pentru prevenirea recidivelor este necesar, în unele situații, tratamentul chirurgical, care poate presupune, de exemplu, corectarea unor deformări scheletice locale care întrețin presiunea pe anumite zone ale piciorului.
  • reducerea presiunii pe zona/piciorul afectat poate ajuta vindecarea și preveni complicațiile.

Bine de știut: uneori acest lucru poate să însemne repaus la pat (chiar spitalizare) sau folosirea unui sprijin pentru mers, de la cadru ortopedic, cârje, până la cărucior rulant. Respectați întotdeauna recomandarea medicului Dvs. în acest sens.

  • monitorizarea evoluției leziunilor respective și solicitarea consultului medical (medic curant sau podiatru) la primele semne de agravare.

Evoluția și prognosticul ulcerațiilor piciorului diabetic depind de mai mulți factori, printre care: mărimea și localizarea leziunii, presiunea exercitată asupra ei în poziția în picioare și șezând, gradul de edem, circulația locală, controlul glicemiei, calitatea îngrijirilor și a tratamentelor folosite. Vindecarea este, în general, lentă și necesită câteva săptămâni, până la câteva luni.

De reținut:

  • majoritatea ulcerelor piciorului care apar la persoanele cu diabet zaharat pot fi prevenite și tratate cu succes dacă se intervine în stadiile incipiente.
  • în toate situațiile, controlul glicemiei și al celorlalte probleme de sănătate este esențial pentru prevenirea apariției, cronicizării și complicațiilor.

Dr. Cătălina Panaitescu 
medic primar medicină de familie

Resurse bibliografice