Podiatria

Într-o frază, podiatria înseamnă îngrijirea picioarelor.

Dar de unde vine acest termen? Oamenii au fost interesați de îngrijirea picioarelor încă din antichitate: Hipocrate descrie într-un tratat, primele mici leziuni ale membrelor inferioare. Termenul este de proveniență greacă: pod (de la podus – picior) + iatreia (vindecare) și iatros (medic).

De altfel, grija pentru picioare a reprezentat o constantă a omenirii, iar liderii lumii i-au înțeles importanța. Președintele american Abraham Lincoln avea propriul medic podiatru: dr. Zacharie.

Ca specializare medicală de sine stătătoare, podiatria a apărut la începutul secolului 20, iar în prezent este recunoscută în 19 țări din întreaga lume, unde își desfășoară activitatea peste 100.000 de specialiști podiatri. Organizația profesională internațională de care este reprezentată este Federația Internațională a Podiatrilor.

Ce face un podiatru?

Podiatrul se ocupă de problemele medicale ale piciorului. Cel mai important, el face parte din echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor care suferă de picior diabetic, o complicație a diabetului zaharat. Printre problemele și afecțiunile tratate de podiatri se numără problemele dermatologice necomplicate de la nivelul piciorului, unghiile încarnate, monturile, deformări ale degetelor de la picioare, răni de diverse cauze.

Podiatria urmărește:

  • Aprecierea și controlul factorilor de risc de la nivelul picioarelor
  •  Screening-ul de neuropatie (testarea sensibilităților) și arteriopatie (indice gleznă-braț)
  • Educația specifică piciorului diabetic
  • Evaluarea încălțămintei și recomandări referitoare la încălțăminte
  • Tratamente de prevenire a complicațiilor piciorului diabetic
  • Operațiuni de debridare a ulcerațiilor necomplicate (de înlăturare a țesutului devitalizat), tratamentul infecțiilor și a ulcerațiilor simple
  • Tratamente conservative, de aplicare de pansamente specifice și speciale, castinguri (cizme gipsate)
  • Trimiteri către alte specialități medicale (dermatologie, chirurgie, chirurgie vasculară, radiologie)

Federația Internațională de Diabet consideră că prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijește piciorul diabetic, dar și a piciorului cu alte afecțiuni, numărul amputațiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%.

Podiatria în România

La începutul anului 2015, în țara noastră s-a lansat Asociația de Podiatrie, eveniment care marchează o premieră în sistemul de sănătate din România. Asociația a început deja din 2015 demersurile pentru a recunoaște specialitatea medicală de sine stătătoare de podiatru în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății. În decembrie 2018 a fost recunoscută în COR ocupația de podiatru, pentru care susținem constant eforturile de educație prin programele de masterat, sub egida Universităților de Medicină și Farmacie în țara noastră.