„În privinţa viitorului podiatriei în România, eu sunt foarte optimist văzând eforturile susţinute care se fac de către Asociaţia de Podiatrie şi personalităţile internaţionale care o susţin. Sunt convins că la un moment dat va reuşi.”

În acest moment, peste 11,6 % dintre români, adică aproape 2 milioane de pacienți, suferă de diabet zaharat, conform unui studiu făcut de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în anul 2016.

 Una dintre cele mai importante complicaţii ale aceste boli se manifestă la nivelul picioarelor, afecţiunea purtând denumirea de picior diabetic. Tratamentul acesteia este extrem de anevoios şi costisitor mai ales că pentru un picior diabetic este nevoie de încălţăminte medicală specifică sau, în cazurile complexe, de încălţăminte medicală individualizată. Este o zonă de nişă care în mod evident nu aduce profituri uriaşe aşa cum se întâmplă în industria încălţămintei de serie dar care ar trebui privită cu multă atenţie şi dezvoltată pentru că, la urmă, urmei, nimeni nu şi-a dorit să aibă această afecţiune. Este destul faptul că oamenii suferă şi din acest motiv nu ar merita să fie lăsaţi fără opţiuni care ar putea să le facă viaţa, cât de cât, mai frumoasă. Veţi vedea în cele ce urmează ca în România, din păcate, acest domeniu al proiectării şi realizării încălţămintei medicale se află la începuturi iar podiatria, o specialitate medicală extrem de importantă, încearcă cu eforturi deosebite să-şi facă simţită prezenţa.

Zilele trecute, am avut o discuţie extrem de interesantă, fascinantă, aş putea spune, cu dl dr. ing. Daniel Petcu, specialist preocupat de proiectarea şi utilizarea încălţămintei medicale pe bază de evidenţă ştiinţifică.

Sursa: Saptamana financiar | Publicat: 22.08.2018