Piciorul sportivilor

Picioarele au responsabilitate de a susține greutatea corpului, indiferent de forțele suplimentare care pot apărea. În momentul în care începeți să alergați, impactul rapid și repetat solicită foarte mult articulațiile gleznei și oaselor mici, tendoane, fascii și ligamente.

Mulți alergători suferă accidentări repetate uneori solitare, alteori repetate în același loc.

Alergătorii pot suferi de una sau mai multe situații:

Fasceita plantară,

inflamație a ligamentului longitudinal al tălpii piciorului. Alergătorii care nu aleargă cu regularitate, cresc distanțele de alergare în antrenamente prea rapid sau aleargă pe trasee montane/de urcare pot suferi dureri cumplite din cauza fasceitei plantare. Dacă nu se corectează rapid, iritarea ligamentului favorizează mici calcifieri, sub forma pintenilor, sursa viitoarelor inflamații și dureri cronice. Citește mai mult despre Fasceita plantară AICI.

Tendinita Achileană

Tendonul lui Achile este cel mai robust tendon din organism și leagă calcaneul de mușchii gambei. Tendonul este folosit la fiecare ridicare pe vârfuri și poate devin repede suprasolicitat și inflamat

Leziunile articulației gleznei

Chiar dacă articulația este înconjurată de tendoane groase și ligament puternice, aterizările pe suprafețe dure solicită mult aceste părți moi care se pot fisura și chiar rupe, generând instabilitatea gleznei. În cazurile grave este nevoie de chirurgie.

Fracturile de stres

Maratoniștii, persoanele care muncesc în picioare perioade lungi de timp, sunt la mare risc pentru a face fracturi de stres ale oaselor mici. Mușchii și pârțile moi absorb în mod normal impactul fiecărei aterizări în alergare. Când mușchiul obosește, aceste “micro-traumatisme” sunt preluate de oasele mici, rezultând fine linii de fractură ale oaselor, sursă de dureri și edem chinuitoare.

Durerile de parți moi

Sunt de cele mai multe ori generate pe fondul unei geometrii “imperfecte” a piciorului, oaselor mici sau ergonomiei ligamentelor și tendoanelor la nivelul piciorului. Un consult la podiatrie poate identifica soluția potrivită în câteva zeci de minute.

Probleme ale unghiilor,

de la picioare. Antrenamentele zilnice și cursele pun presiune mare pe degetele de la picior care fie se înnegresc, fie cad ulterior. Chiar dacă sportivii împătimiți acceptă pierderea unei unghii pentru o performanță, vă asigurăm că sunt proceduri de prevenție a acestor probleme. Un suport de arc plantar în pantofii potriviți de sport vor anula loviturile repetate ale degetelor cu interiorul pantofului de sport, reducând frecarea care se întâmplă la fiecare pas.