Pintenii calcaneeni, cunoscuți și sub denumirea de osteofitoză calcaneană, sunt excrescențe osoase care se formează pe osul călcâiului. Acestea pot provoca dureri și disconfort semnificativ, afectând calitatea vieții și capacitatea de a desfășura activități zilnice.
Pintenii calcaneeni sunt o afecțiune comună, afectând un procent semnificativ al populației. Ei apar mai frecvent la adulți, în special la cei cu vârsta peste 60 de ani. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații la dezvoltarea acestei condiții.
Noțiuni de fiziologie și anatomie
Pronația reprezintă mișcarea naturală a piciorului în timpul mersului sau alergatului, cu rolul de a distribui forța de impact cu solul pe întregul picior.
Calcaneul este unul din oasele ce alcătuiesc tarsul, adică scheletul părții posterioare a piciorului. El este amplasat în partea inferioară și posterioară a acestuia și împreună cu astragalul formează călcâiul. De el se prind numeroși mușchi și fascia plantară care exercită asupra lui forțe de tracțiune în timpul mersului.
Pintenii calcaneeni pot fi localizați în partea posterioară a călcâiului (osteofitoză calcaneană dorsală) sau sub talpă (osteofitoză calcaneană plantară).
Cauze și mecanisme de producere
Pronația excesivă sau insuficientă și traumatismele repetitive sunt considerate principalele mecanisme implicate în apariția pintenilor calcaneeni, în special a celor plantari, prin creșterea forțelor de tensiune în structurile care se atașează în regiunea tuberozității calcaneene.
Alte cauze și factori de risc sunt: ereditatea, tulburările metabolice, bolile inflamatorii sistemice, obezitatea, boala artrozică, încălțămintea neadecvată, ortostatismul prelungit, alergarea pe suprafețe dure ș.a.
Simptome
Principalele simptome ale pintenilor calcaneeni sunt:
- durerea în regiunea călcâiului, resimțită ca o înțepătură/arsură/disconfort, poate fi intermitentă sau persistentă și este mai intensă după perioadele lungi de repaus (dimineața, la trezire sau la ridicarea de pe scaun) sau în timpul activității fizice (mers pe jos, alergat);
- dificultăți la mers.
Pintenii calcaneeni nu sunt considerați per se o cauză a durerii, ci complicațiile asociate, ca o consecință a răspunsului inflamator: tendinita achileană sau fasciita plantară. Prin urmare, pintenii calcaneeni pot evolua și asimptomatic, fiind descoperiți întâmplător la examenul radiologic
Diagnostic
Primul pas în diagnosticarea pintenilor calcaneeni este examinara clinică detaliată realizată de către un medic podiatru sau ortoped. Aceasta include:
- anamneza: discuție despre simptome, debutul și durata acestora, istoricul medical, activitățile zilnice și tipul de încălțăminte folosită;
- examinarea fizică: palparea călcâiului pentru a identifica zonele de durere și disconfort. Medicul poate observa și eventualele semne de inflamație sau umflături.
Investigații imagistice
Pentru confirmarea diagnosticului și evaluarea modificărilor induse de prezența pintenilor calcaneeni, se utilizează investigații imagistice, cum ar fi:
- radiografia: este cea mai la folosită metodă, oferă detalii despre dimensiunea și localizarea osteofitozei;
- ecografia: poate fi utilizată pentru evaluarea țesuturilor moi din jurul călcâiului și pentru identificarea inflamațiilor asociate;
- rezonanța magnetică nucleară (RMN): deși mai rar utilizată, poate oferi imagini detaliate ale structurilor osoase și ale țesuturilor moi, fiind utilăîn cazurile complexe sau când se suspectează alte afecțiuni asociate.
Examene de laborator
În unele cazuri, medicul poate recomanda teste suplimentare pentru a exclude diverse afecțiuni care pot provoca simptome similare, cum ar fi diabetul zaharat, artrita reumatoidă sau alte boli inflamatorii.
Evaluarea biomecanică a piciorului
Este o analiză a structurii piciorului și mersului, efectuată cu un dispozitiv numit “placă de presiune’, cu ajutorul căruia se pot obține indicii despre posibilele cauze biomecanice ale pintenilor calcaneeni.
Clasificare
În funcție de localizare, se disting pintenii calcaneeni de tip A, localizați deasupra inserției fasciei plantare (de obicei mai lungi) și de tip B, care se extind înainte și distal de inserția fasciei plantare (frecvent mai dureroși).
O altă clasificare distinge următoarele tipuri de pinteni calcaneeni:
- mare, dar asimptomatic, ca urmare a unghiului de creștere ce a determinat oprirea fenomenelor inflamatorii;
- mare și dureros în contextul modificării arcului longitudinal al calcaneului;
- mica excrescență cu contur neregulat și zimțat.
Diagnostic diferențial
Medicul va trebui să facă diferența între pintenii calcaneeni și alte afecțiuni care pot provoca dureri de călcâi, cum ar fi:
- fasciita plantară: inflamația fasciei plantare care poate provoca dureri similare;
- fracturile de stres: mici fisuri în structura osului calcaneu;
- bursita retrocalcaneană: inflamația bursei situate între tendonul lui Ahile și calcaneu;
- neuropatia periferică: afectarea nervilor periferici, care poate provoca durere și senzație de arsură în picioare.
Opțiuni terapeutice
Tratamente non-chirurgicale
-
prelungirea perioadelor de odihnă și adaptarea activităților pentru diminuarea presiunii asupra călcâiului, cu atingerea/păstrarea unei greutăți normale;
-
aplicarea de gheață, cu scopul reducerii inflamației și ameliorării durerii;
- medicație antiinflamatoare, cu administrare topică, uneori și sistemică (antiinflamatorii nonsteroidiene) sau injectabilă (infiltrații cu corticosteroizi), pentru diminuarea durerii și inflamației;
- orteze și suporturi pentru călcâi, pentru a reduce presiunea;
- masaj și kinetoterapie, cu exerciții de întindere și întărire musculară, dar și de corectare a mersului, piciorului plat etc.
Tratamente chirurgicale
Sunt recomandate atunci când tratamentele conservatoare nu au dat rezultate și constau în îndepărtarea pintenului osos, fasciotomie plantară endocopică ș.a
Alte tratamente
radioterapia cu doze mici de raze X, crioterapia cu/fără ultrasunete, laserterapia, terapia cu unde de șoc ș.a.
Concluzii
Diagnosticarea pintenilor calcaneeni necesită o abordare atentă și detaliată, care combină anamneza medicală, examinarea clinică și investigațiile imagistice. Un diagnostic corect permite medicului să elaboreze un plan de tratament eficient și adaptat nevoilor specifice ale pacientului, contribuind la ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Consultarea unui medic podiatru sau ortoped este esențială pentru a obține un diagnostic precis și un tratament adecvat.
Dr. Cătălina Panaitescu
medic primar medicină de familie
Resurse bibliografice
- Physiopedia, Calcaneal Spurs, https://www.physio-pedia.com/Calcaneal_Spurs
- Cole C, Seto C, Gazewood J. Plantar fasciitis: evidence-based review of diagnosis and therapy, Am Fam Physician, https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2005/1201/p2237.html
- Zhou B, Zhou Y, Tao X et al, Classification of Calcaneal Spurs and Their Relationship With Plantar Fasciitis, J Foot Ankle Surg, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25771476/
Comentarii recente