Unghiile sunt considerate un indicator important al starii de sanatate datorita texturii, culorii si aspectului. In felul asta se recomanda autoexaminarea periodica pentru a verifica daca sunt sanatoase , daca si-au schimbat culoarea, daca sunt netede si nu exista curbari sau striatii, daca se exfoliaza.

Ce spun ungiile despre sanatatea organismului?

Modificarile patologice ale unghiilor precum pete albe sau decolorate, forme neregulate, urme de traumatisme, fragilitate reprezinta semne si simptome pentru afectiuni precum diabetul zaharat, boli cardiovasculare, onicomicoza, cancer. Deasemenea toate aceste semne apar daca organismul se confrunta cu un deficit de vitamine si minerale. Astfel privarea organismului de zinc sau proteine duce la aparitia pe suprafata unghiilor a unor pete albe. Totodata existenta unei carente de fier modifica unghia,avand o curba concava si ducand la aparitia unei linii proeminente pe orizontala. Un rol important il detine complexul de vitamine B si biotina, lipsa acestora duc la fragilitate ,aparitia striatiilor multiple pe suprafata unghiilor.

Daca unghia incepe sa isi schimbe textura si culoarea, una din cele mai comune cauze este infectia fungica.Aceasta este cunoscuta sub denumirea de onicomicoza sau tineea unghiior si este o afectiune frecventa, avand o incidenta intre 2-18% la nivel mondial.

Cauze:

Onicomicoza este cauzata de 3 tipuri diferite de fungi, independent sau in asociere:

  • tipul dermatophytes, este un fung care creste in mod obisnuit la nivelul pielii, parului si unghiilor si nu invadeaza straturile profunde ale pielii. Acest tip de infectie fungica se transmite fie prin contact direct, fie indirect prin folosirea in comun a unor obiecte precum articole de imbracaminte si incaltaminte, obiecte folosite in igiena personala( unghiera, pila pentru unghii, forfecuta, prosop, etc), baile publice( bazine de inot, gratarul de lemn din saune, etc).Acesta fiind cauza infectiei fungice aparute la sportive, cu localizare la nivelul unghiilor de la picioare. Dermatofitii cauzeaza peste 90% din totalul infectiilor fungice unghiale.
  • yeats este o ciuperca saprofita; diferiti factori precum unele boli, folosirea excesiva a antibioticelor, probleme ale sistemului imunitar pot favoriza aparitia infectiei;
  • ciuperca de pamant, mucegaiul, un tip de ciuperca gasita de obicei in pamant , dar care poate sa creasca si la nivelul pielii si unghiilor;

Onicomicoza localizata la nivelul unghiilor de la picior apare cel mai frecvent la persoanele cu unghie incarnata, leziuni la acest nivel sau taierea exagerata a unghiilor. O afectiune denumita onicoliza, in care apre desprinderea unghiei de pe patul unghial, creste riscul aparitiei infectiilor fungice la acest nivel.

Semne si simptome

  • striuri sau puncte albicioase la suprafata unghiei;
  • suprafata unghiala casanta de culoare maronie, dar care nu se desprinde de patul unghial;
  • suprafata unghiala moale si sfaramicioasa, fainoasa, odata cu cronicizarea infectiei;

Ciuperca unghiilor se transmite in general de la om la om desi este posibila si transmiterea de la animale la om. Alte cai de transmitere sunt autoinocularea ( prin instrumente de manichiura si pedichiura) si transmiterea prin obiecte imprumutate de la alte personae( incaltaminte, sosete, etc). Onicomicoza este favorizata si intretinuta de anumiti factori cum ar fi umezeala( loc de munca ce presupune udarea frecventa a mainilor sau picioare care transpira), caldura si intunericul ( motiv pentru care apare apre mai frecvent la unghiile de la picioare comparativ cu cele de la maini). De asemenea, acest tip de infectie a unghiilor este mult mai frecventa la fumatori ,la persoanele ce sufera de diabet zaharat, in insuficienta venoasa sau arteriala cronica, neoplazii, alte infectii si afectiuni a caror evolutie duc la scaderea imunitatii pe perioade prelungite.

In cazul in care aveti diabet zaharat, este foarte important sa realizati ca in cursul evolutiei bolii pot sa apara o serie de afectiuni de natura dermatologica. Tegumentele si mucoasele sunt zonele preferate de fungi, deci inmultirea acestora datorate glicemiei crescute poate fi observata relativ repede. Pacientii trebuie sa acorde o atentie deosebita picioarelor: se recomanda inspectarea regulate a picioarelor, a talpilor , a calcaielor, astfel incat sa se descopere la timp daca au aparut bataturi, leziuni sau chiar ulceratii care nu sunt intodeauna simtite ( mai ales in cazul diabetului cu evolutie indelungata sau a celui care deja s-a complicat cu neuropatie si arteriopatie). Persoanele cu diabet merita sa fie atente daca unghiile si-au schimbat culoarea , devenind maro, galbene sau negre, daca au inceput sa se exfolieze.

O infectie fungica localizata la nivelul unghiilor de la picioare, pentru oamenii sanatosi este relativ usor de tratat, dar poate deveni extrem de periculoasa pentru un diabetic,datorita ciruculatiei proaste de la extremitati, bacteriile se pot raspandi afectand tesutul moale..De aceea, la primele semne ale aparitiei ciupercii este necesar sa solicitati ajutor medicului dumneavoastra pentru a incepe imadiat tratamentul. De 6 luni este nevoie pentru ca o unghie sa creasca complet ,de la cuticula in varf, in cazul unei deteriorari complete a acesteia.

Tratamentul standard pentru infectiile fungice unghiale:

Medicatia antimicotica orala este tratamentul cel mai eficient, dar necesita o monitorizare atenta in legatura cu efectele secundare potential periculoase si anume hepatotoxicitatea. Aceste medicamente se folosesc deobicei in formele mai severe de onicomicoza. Deasemenea medicatia topica antimicotica( creme, lotiuni, geluri, lacuri) se aplica la nivelul unghiei si ariei periunghiale afectate.Tratamentul oral sau antibiotic este necesar doar in cazul in care onicomicoza s-a complicat cu o infectie bacteriana.

Tratamentul chirurgical

Indepartarea chirurgicala a unghiei intr-un centru specializat este rezervata cazurilor grave si recurente.Odata cu indepartarea unghiei, se poate aplica un unguent antimicotic direct la locul infectiei, crescand astfel eficienta tratamentului onicomicozei.

Sfaturi pentru a avea unghii sanatoase

Trebuie sa acordam o atentie deosebita alimentatiei si sa adoptam un stil de viata sanatos cu alegerea unei alimentatii echilibrate.Complexul de vitamine B si minerale, zinc,calciu,fier, deasemnea impreuna cu vitamina D , toate acestea contribuie la mentinerea sanatatii unghiilor si a intregului organism.Sursele naturale precum branza, galbenus de oua, conopida, broccoli, cereale integrale, linte si multe alte surse alimentare precum si suplimentele nutritionale toate contribuie la mentinerea sanatatiii unghiilor si a intregului organism.

Pentru a mentine sanatatea unghiilor si pentru a preveni infectiile este important sa urmam urmatorii pasi:

  • pastrati-va unghiile curate si uscate;
  • unghiile trebuie taiate drept, nu prea scurt; folositi pile pentru a nu avea colturi ascutite;
  • evitati folosirea lacurilor de unghii care contin formaldehida sau acetone;
  • manichiura trebuie facuta numai cu instrumente proprii;
  • nu inlaturati cuticulele si nu curatati adanc sub unghii, deoarece pot aparea infectii;
  • daca aveti unghii false, autoexaminati frecvent unghiile pentru a observa instalarea nuantei de verde- semn al infectiei bacteriene;
  • purtarea sosetelor din bumbac si schimbarea acestora ori de cate ori este nevoie;
  • evitarea pantofilor incomozi care produc leziuni la nivelul varfurilor degetelor, lucru cel mai frecvent implicat in recurentele infectiilor de la acest nivel;
  • purtarea sandalelor sau a slapilor in baile si dusurile publice;
  • evitarea folosirii in comun a pantofilor, sosetelor sau a ustensilelor de manichiura personala;
  • adoptati o dieta echilibrata si administrati vitamine pe baza de biotina;
  • zilnic aplicati pe unghii si cuticule crema hidratanta;
  • aplicati creme cu uree, fosfolipide sau acid lactic, previn craparea unghiilor; deasemenea aplicati pe picioare creme hidratante pentru ingrijirea pielii; pe pielea uscata apar fisuri si in felul asta se produc infectii.
  • unghiile incarnate nu trebuie sa le scoateti singuri; adresati-va imediat medicului/podiatrului pentru ca aceasta procedura sa fie realizata in deplina siguranta;

Cu toate ca onicomicoza nu prezinta un pericol pentru sanatatea generala, poate sa afecteze totusi calitatea vietii. Este o afectiune recidivanta, un procent de 15%-20% din pacientii tratati cu medicamente antimicotice, prezinta o recidiva pana la un an de la infectia initiala. De aceea este important profilaxia infectiei prin folosirea unguentelor antimicotice si pastrarea uscata a pielii picioarelor.